Isnin, 16 Januari 2017

20/12/2016

Hari bersejarah penghabis 2016.. Time kasih Allah bg kesempatan padaku unt merasai lagi nikmat mengandung, bersalin, dan menjaga amanahmu ya Allah.. Cinta ku pada suami,  cinta ku pada mu ya Allah,  dan cintaku pada kekasihmu ya Allah, nabi muhammad s.a.w.  perbanyakkn umatnya.. Aku sanggup tempoh sakit ini.. Syukur aku terpilih unt merasai nikmat ini...

Selasa, 4 Oktober 2016

Tiramiksu

🐯 Tiramisu bskut coklat tiger 🐯
Resepi:
1 paket bskut coklat tiger 🐯
4 sudu tepung kastard
1 cwn air
1/2 tin susu pekat
1 cwn susu full cream @ 1 tin susu cair
1 sudu kecil asen vanilla
Secubit garam
Bahan hiasan:
Milo,coklat chip & coklat rice.
Cara:
-kacau dalam satu periuk kecil susu full cream,susu pekat,1 cwn air Dan tepung kastard..kacau laju2 supaya tepung kastard td tidak berketul,msukkn secubit garam Dan asen vanilla,kacau sebati hnga kuah agak sedikit pekat..tutup api..
-susun biskut tiger didalam bekas,tuang kuah kastard td d atas biskut,selang seli kn dgn bskut sehngga habis..tabur Milo,coklat chip dan coklat rice..sejuk kn d dalam peti..siap..💕

Sabtu, 24 September 2016

Strobry dr kebun ku..

Assalamualaikum...
Akhirnya berbuah sudah.. Biatlh 2-3 biji pun.. Yg psti berbuah dan boleh berselfis... Hihihi

11 tahun penantian....

Assalamualaikum. Nak kongsi cerita sikit.. Penantian 11 thn menunggu cahaya mata, akhirnya Allah bg ada satu nyawa di rahimku... Tanpa ku sedari, die membesar sedikit demi sedikit,..
  Ingatkn ketulan penyakit, keras seperti bola, cakap dgn suami, die pun risau... Setiap kali baring ,terasa ada ketulan keras di bawah perut... Ketika buang air pun rasa berat d bawah..
  Hati dah rasa lain macam... Takut pun ada.. Haid lama suda tidak datang... Habis 2 botol jamu dara aku telan, tapi darah x keluar juga...
  Tiba - tiba suami cakap, umi ngandung kut... Aku pun terfikir, nak test la.... Kebetulan ada test kat rumah, pg esokan aku test.. Mula2 keluar satu garis dgn tompokn darah... Aku buang, 1 gariskan.. Tengah hari ,tergerak hati nak tngok blik test tu.. Sekali tengok....... Haaaaaaaaa
  Ke esokan aku ke kedai bli test... Balik rumah dan cek lagi sekali.. Nyata. 2 line... Alhamdulillah.. Hnya Allah je yang tahu perasaan ku waktu itu.... Ingin kongsi dgn suami... Sekali aku tunjuk,, naaaaa menangis die... Rasa tak percaya, ada rezeki lagi kami menimbang bby rupanya... Syukur pada mu ya Allah... Besar kekuasaanmu.. Sebelas tahun menantu anak kedua, akhirnya Allah tunaikan doa kami... Tak tahu nak ucap macam mana.. Hilang kata2 ...
  18/8/16 ..jam 3, kmi ke klinik unt tahu kandungan ku berapa bln dan buka buku mengandung... Lama tinggal, lupa sudah.. Hihihi.... Cek laa aku ni... Sekali nurse cakap kandungan ku dah masuk 20 minggu(5bln).... Terkejut aku... " betul ke nurse, kndungan ku 20 minggu?? "" betul, nnt kita scan... " ok.. Lpas nurse, kami jumpa doktor... Die scan dan keluarlah keputusan.... 5 bln kandungan ku... Huhuhu.... Besar kekuasaan mu ya Allah... Xda ucapan yg mampu ku katakan... Syukur pada mu ya Allah...
    Semingu juga kami di landa perasaan tidak percaya, " betul ke aku mengandung? " " betul ke nak dapat bby nih? ". Hihihihi... Ok lah sampi sini dulu ...nak makan dulu.. Nnt kira sambung lagi ya.. Bye.....

Gula dalam darah tak turun..

Assalamualaikum... Penat ikut ckp nurse makan, tp x turun gop gula dlm darah... Setiap pg merisaukan dr jam 7 xmakan, jam 10 cek 5.7... Jam 10 d minta makan, biskut sekeping je n air kosong.. Pg ni cek naik 6.7... Huhuhu pening aku di buat nya... Tak tahu cam mana nak buat lagi... Jawabnya cucuk je laaa.. Positifkn diri. Pikir insulin tu baik ok...

Ahad, 27 Mac 2016

CARA MENABUNG UNTUK YANG BOROS.

CARA MENABUNG UTK YG BOROS.

Al-kisah diri saya. Sy tak nafi lah sy mmg boros. Sy tak pandai simpan duit. 

Sy pernah simpan RM500 dalam bank, tapi tak lama pon tahan, 3 ari lepas tu sy withdraw.

Sy pon test la dgn 1dinar, adakah sy mmpu tahan nafsu nk belanja? Hingga waktu mendesak pon adakah sy jual 1dinar ni?

Jwpn nya tidak. Sy pon lupe dh berapa bulan dlm simpanan ni.

Kalau stakat takde duit sikit2 nk blanja tu takde la smpai g jual emas ni. Byk lg cara lain.

Sy simpan ni pon sbb byk sbb. 

✅sy tak tahu esk lusa kewangan sy mcm mna.
✅sy tak tahu bisnes sampai bila bertahan. Kdg kita xsangka dugaan dtg.
✅sy tak tahu esk2 tuhan nk uji kita sakit ke. 

Mungkin kalu sy tak simpan emas ni, sy mmg tak de tabungan langsung.

Jgn takot nk simpan emas. Tkot simpan duit byk2 akhirnya  takde nilai. 

Awak boros? Meh simpan. Sbb kita bukan hnya sekadar menyimpan, tp jgk utk pelaburan jgka pjg yg menguntungkan!

Ceo lubukemasmurah DOT Com

Selasa, 29 Disember 2015

Masa untuk kembali


Assalamualaikum
Sedih wehh nok blik kg kita. Sebulan cuti. Akhir penghujung unt tahun 2015. Mlm ni naik kuala lumpur. 1/1 naik kapal tubee. Balik kk. Huaaaaa dop puah main banjir.   Ok lah. Nok g naik bas ni. Byeeeee muah muah muah





Lembu oooo lembu

Assalamualaikum
Hari ni g ladang toktua. G tengok lembu. Naik moto. Ada 5 ekor. Tu yg kami lah. X campur yg adik2 lagi , Besar2 doh. Ado cucu dah kita. Hahhahahaha.  G ladang hujang. Xseko air naik.  Apa lagi, main air jap sgn aiman. Haahhaha.  Po x penah jupo air. Best gop. 


Sambil tengok lembu. Sambil main air. 






Isnin, 28 Disember 2015

Yong tau fu

Assalamualaikum.  
Ptg2 g jalan d mesra moll.  Di  tranu. Saja g jupo kwn lama. Cik abg jupo kwn lama. Aku apa lg.  Napok yong tau fu. Mula lah dengan anok ..oder2...  Jngan x oder. Sekali bayar rm20.  
Gambar sekeping
Sedapppp sos dio. Rasa nok tamboh. Tapi gok malu. Hahahahha. Ok lah. Nok makan dulu.  

Ahad, 27 Disember 2015

Diner kat luar kita.

Assalamualaikum. 
Kluar g paka. Mlm. Dgn hujan yg lebat. Sejuk. Hahahha. Nok g cari baju koloh anok. Xdoppppp. Last bli pakaian mok. Jauh klecong tuh. Hihihi. Mok pun nok gaya gop.  Balik rasa lapar.  Apa lagi cari kedai makan. Kat paka depan hotel santong. Ada kedai mkn.  Apa lagi paking keta. Cari pat duk. Sedapppp. Huhuhh ok lah nok, blik la pulok tidooooo. Byeeeeew

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tinggal jejak ya!!!