donat
bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm ( 1 paket) yis mauripan
Bahan B
1 biji telur (pukul sikit)
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softene
Bahan C
500 ml minyak
1 s/b majerin Coklat cream
250 gm cooking coklat
30 cocoa-butter
Bahan Hiasan
manik warna warni
Cara-Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donat.
5. Biarkan donat naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donat . Perlahan api.
7. Goreng donat sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan celupkan dalam cooking coklat yg telah cair.
9. Taburkan hiasan.
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm ( 1 paket) yis mauripan
Bahan B
1 biji telur (pukul sikit)
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softene
Bahan C
500 ml minyak
1 s/b majerin Coklat cream
250 gm cooking coklat
30 cocoa-butter
Bahan Hiasan
manik warna warni
Cara-Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donat.
5. Biarkan donat naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donat . Perlahan api.
7. Goreng donat sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan celupkan dalam cooking coklat yg telah cair.
9. Taburkan hiasan.
Ulasan